Jan 26, 2010

Epilog cinta Dari Bromley.

Satu lagu puisi Suhaimi Mior Hassan yang aku suka ialah lagu Epilog Cinta Dari Bromley.Aku tak pasti orang lain pernah dengar ke tak lagu ni sebab lagu ni bukan lagu yang fun macam lagu Bunkface, masok AJL pon tak pernah rasanya. Cuma lagu ni 'soul'.

Petang tadi aku dengar lagu ni.Dah lama jugak tak layan lagu ni sebab kat playlist aku banyak lagu Yuna sekarang.Haha.

Jika mahu mendengar lagu ini, boleh ke sini sekejap. Apa yang menarik pasal lagu ni ialah kisah cinta yang tak sampai ke penghujung atas sebab perbezaan kepercayaan, agama dan cara hidop. Its more to jati diri dalam diri kita sebenarnya, supaya lebih mendahului apa yang kita ada, tidak hanyut hanya atas sebab cinta.Wah.

Aku tak terror la nak translate maksud lagu ni.But, lirik lagu ni dengar cerita saudara Suhaimi Mior Hassan tulis berdasarkan pengalaman percintaannya sendiri dengan seorang wanita semasa menuntut di Bromley, German.Beliao belajar di sana semasa berkhidmat dengan Tentera Laut awal tahun 80an dulu.Ini yang aku bacalah kan.

Tapi, aku suka lagu-lagu puisi Suhaimi Mior Hassan.Boleh buat aku terdiam bila membaca lirik dia.BDan paling 'kaw' kalao layan lagu ni masa hujan turun, dihidang pulak dengan kopi secawan bersama ubi colek madu.(hidangan opah paling nostalgic).



7 comments:

  1. err. aku layan lagu 'bila isteriku tertawa' je.

    bantai nyanyi lagu tu lam karok kene gelak je.

    maklum laa org bujang.

    ReplyDelete
  2. hahahha.tak padan lagu tu dgn status kamu kot.haha.yup, lagu tu pon best.n meaningful, my mom said that la.

    ReplyDelete
  3. salam.

    lagu tu mmg soul la, tak jemu mendengarnya. i tercari2 gak sejarah cinta di sebalik lagu tu. kalau dapat, selitkan lagi di page ini beserta dgn lagunya skali jika boleh download. thanks n adios

    ReplyDelete
  4. bromley yg dia maksudkan tu bukan d jerman tp bromley di england.sy pernah kesana.cari gak kut2 ado makcik2 mek salleh yg bernama kathy yg pernah jatuh hati dgn anggota navy my...haha

    ReplyDelete
  5. bromley yg dia maksudkan tu bukan d jerman tp bromley di england.sy pernah kesana.cari gak kut2 ado makcik2 mek salleh yg bernama kathy yg pernah jatuh hati dgn anggota navy my...haha

    ReplyDelete