Dec 29, 2011

Random.

*Murah rezeki sedikit lately.Hari-hari ada orang belanja.Kadang-kadang bos, klik kerja, kawan baik, peminat, peminat dan peminat.Haha.Ambik je lah.Rezeki jangan ditolak.Haih, manalah tak naik berat badan bulan ni.
*Its hard bila feel my situation sekarang.U in love with someone.On the same time, u ada rasa suka with someone yang juga suka kau.Memang kita dapat determine dengan siapa yang kita mahukan, tapi untuk lost all the moments yang gila-gila plus loving dengan somebody yang banyak share passion dengan kita, tang situ berat nya.Sumpah, aku maseh belom dapat buat benda tu.Tak adil untuk yang seorang lagi tapi aku manusia.
* New year akan tiba within 2 days.Malas nak cakap pasal azam.Bukan bermaksud putus asa with this life, tapi aku lebih senang membenarkan masa let it be.Yang pasti, aku akan spend some my savings untuk make over appearance diri aku,reward diri sendiri beli apa sahaja yang still tak dapat grab last year, pergi bercuti dengan kawan-kawan bujang (haha), dan belanja pamili makan-makan.Itu yang aku mahu buat when turn to new year.Of coarse umur bertambah satu angka.Nothing to wish, just hope that akan jadi wanita 26 tahun yang strong, rasional dan feminine.Haha.
*Sedang rebuild back hubungan dengan Incik Zahari.Sekurang-kurang nya aku rasa gembira tak terkata, bila dia cakap hati nya sakit bila curious tenntang aku with someone.Konflik sometime make both parties realize their mistake and try to grab back what things that slowly gone.Alhamdullillah.It really works.
*Semalam stalk fb ex dan wife nya juga his married life.Hanya singgah sekejap.Melihat perkembangan karier nya yang sebenarnya aku ikuti since dulu, cuma selepas dia kahwin, selepas aku rasa sudah tak patut tahu hal dia, aku sudah banyak hilang khabar dia.Semalam juga uga melihat post-post bahagia dia bersama wife dan kehidupannya.I tell u, mungkin kau akan rasa sakit yang amat dalam bila satu masa dulu kau terpaksa melihat dia bersama dengan yang lain,but trust me, sedikit sebanyak dalam hati kau akan rasa senang bila lihat dia bahagia afterwards.Just take time, dan alhamdullillah, aku sudah berjaya melepasi masa tu =)
*Goodbye-Air Supply.Tak habis-habis dengar lagu ni.Akan rasa something dalam hati.Tapi tak tahu mahu letak di mana that feeling.Mungkin terlalu emosional.Haha.
Selamat malam.

Dec 15, 2011

Menulis sambil dengar lagu Dewa-Larut.


Banyak berfikir, these few day.


Then aku berjaya, find out all the unsettled things in my relationship.Masalah nya banyak datang dari aku, i think.Dan minoriti dari dia, mungkin jugak.


Yang aku nampak, aku terlalu mahu grab dia dan hubungan ni.Terlalu grab.Terlalu ke hadapan.Terlalu mahu ingin memiliki semua.Terlalu sayang dia.Terlalu sayang hubungan kami.


Thats the problem.


Sampai aku kekang privacy dia.Sampai aku rasa mahu letak dia dalam almari, tak mahu orang lain ada di sekeliling dia.Dan fobia aku tentang masa lepas, terlalu banyak influence perasaan aku iaitu terlalu takot untuk dilukai.Blended.All things blend together, sampai dia jadi mangsa emosi aku.



Dan akhirnya aku dan dia, rasa jaoh.



Communication is best way to bring us back together.Semalam, after off day, aku berjumpa Incik Zahari.Having light talk sebab after that Incik Zahari ada games badminton with his friends, dan dia mahu aku berada dengan nya sepanjang games tu.Yup, aku try to put away sekejap masalah kami dan luangkan masa kami bersama semula.Habis games, dia bawak aku pergi makan char koe tiao bersama kawan-kawan dia juga.


Sepanjang perjalanan ke Genting semula, di dalam kereta, dia explain everything.Dan menjernihkan segala kekusutan.Theres nobody between us.Cuma aku dan dia perlu trust each others.Thats the point.Hurm.






Hati aku rasa kene panah halilintar kelmarin.Dan malam semalam, walao tak sepenuhnya recover, tapi sekurang-kurangnya aku rasa sedikit ok.Dan mahu ambil peluang cuti 5 hari ni untuk mengubat perasaan sendiri dan mengembalikan kepercayaan yang semakin menipis.




Slowly.



Dan what i suggest to myself is, bila sayang kan seseorang janganlah terlalu all out.Just relaks dan let the flow.





Itu mampu buat hati kau bertenang.

Dec 12, 2011

hari isnin saya.

Hari ni kerja 8 jam penoh fokus.Sebab terlalu busy.Perform morning cashier, takde masa nak menguap atao teringat kan Bront Palarae. Banyak main dengan duit, clear room under departure, assist Duty Manager check room on the floor, follow up hanging payment yang freshie overlook, yes, banyak kerja.Memang bila aku aku masok sahaja tempat kerja, aku sudah takde void space untuk fikirkan benda luar.Sebab tu bila aku ada masalah, aku suka pergi kerja.Meet people, make you free.


Habis kerja tadi pergi makan KFC with klik kerja.Reward diri sendiri selepas stress gila kerja dari pagi.Haha.Suka sangat waktu begini.Stress dan makan banyak-banyak.Heh.


Balik kerja, tukar pakai baju tidor dan duduk atas katil chats with old friends di FB.Jarang aku online waktu petang sebab selalu kerja waktu begini kecuali bila minggu nak start ber cuti.I usually working in morning.



Tadi dengar lagu Sempurna-Andra & Backbones.Remind me of him.Yup, bukan tidak rindu pada Incik Zahari.He still keep on msg me.Just write simple message, I miss u sayang.I didnt reply anything.I just said that i want take my space for a while.Merehatkan hati yang selalu berdenyut.Mahu buat apa yang aku suka.Mahu pergi ke mana sahaja yang aku mahu.Lepak ber blogging seorang diri di Coffee House sampai larut malam.Makan banyak atao tak tak makan langsong takde siapa yang kesah.Nak tidor tak sedar diri dari habis kerja sampai nak masok waktu kerja esok nya pon takpe.Juga tak perlu pikir macam-macam pasal sesiapa bila pms.Tak perlu nak attach pada yang tak ber kenaan.


Its good for me, juga for our relationship, i think.


Okey, aku nak mandi.Maghrib hampir tiba.Salam.

Dec 9, 2011

dua tiga hari yang mendung dan hujan.



2 3 hari ni aku banyak berfikir tentang arwah mama seorang kawan lama dari MRSM dulu, Adij.Her mama gone, tiba-tiba.Pergi tanpa petanda apa-apa.Takziah aku ucapkan kepada Adij.Aku tak tahu kesedihan yang dialami, tapi aku paham, terlalu berat untuk dipikul.Kehilangan emak, the person yang rapat dengan kita, mendengar keluh-kesah hati kita, yang masakkan laok kegemaran kita, yang sentiasa risao bila kita di luar.Aku terlalu memahami that sorrow feeling, sebab jiwa aku pernah disentap dengan kuat bila kali pertama dapat khabar mama got Cancer.Time tu, aku rasa semua nya gelap-gelita umpama kampong takde lampu jalan.Setiap hari, setiap kali aku bangun tidor, aku akan sentiasa mahu melihat mama, supaya masih ada hari aku bersama dia.Terlalu takot, sangat takot.Tanpa dia, aku juga akan mati. Tapi itulah, ajal dan maut siapa pernah menduga datang nya bila.


Untuk Adij, be strong.Aku tak dapat nak tulis kata-kata apa lagi, sebab aku tahu, its painful.AlFatihah untuk arwah.






Dan juga, harap my mama get well soon.Mama demam terok juga after pulang dari kimoterapi hari tu.How i wish to be home.Memasakkan untuk mama dan buat semua kerja rumah tanpa perlu mama.tak mahu melihat dia dalam ekadaan weak sebab my mama we called Iron Lady.Tak pernah ada perkataan lemah dalam kamus hidop dia.Ya.






Lately ni jugak aku stress dengan relationship aku with incik Zahari.Susah mahu aku tulis di sini.But rasanya makin hari jiwa tu semakin hilang, melayang-layang.Aku sudah cuba but the feeling is fade away.Just let the flow.Aku penat.Rasa nak ber cuti, go away dari segala bebanan yang ada.January, im waiting for u for the vacation with my best buddies.Malas nak pikir too much.Hari ni pon doktor bagi aku rest 3 hours sampai habis kerja.Lega rasa, dapat lari dari chaos tempat kerja.






My life is going complicated these couple days.Apa boleh dibuat? Tuhan sedang menguji hati aku.Dan aku tahu, Tuhan takkan menguji jika dirasa umatNya tidak mampu untuk memikul ujian yang dihantar.






Simple words.Ada jodoh ada lah nanti.Takde, mungkin Tuhan sudah reserve orang lain untuk menyempurnakan aku.






Bye.Nak tidor.

Dec 4, 2011

Painful,sungguh.



3 4 hari ni tak tahu nak tulis apa.Blurr.Tak keluar apa walaopon banyak benda nak dituliskan.Orang kata writer's block.








Aku sedang menyelesaikan kisah cinta aku.Kalao orang lain sedang sibok menyelesaikan kisah cinta dengan wedding di hujung tahon, aku pula baru sibok mencari penyelesaian kisah cinta aku di hujung tahun.Di mana di mana dan di mana hala tuju.




Im am now 25 dan almost turn to 26.But still no idea what is life about.






I always scared to lose this relationship but rasa nya i should let all go.Semua.And its hurting.


















Tak tahu nak cakap apa.Sedang menghirup English Toffee.Menenangkan, walaopon for a while.

Nov 29, 2011

Tercipta untukku.

Sedang mendengar lagu Ungu-Tercipta Untukku.




Kepala serius tengah ber serabut.Nasib baik kerja malam, got a long day untuk berehat, kemudian malam tak congested dengan people, ada masa lagi untuk ber tenang.



Semalam kerja, share my problem dengan kawan kerja yang always sudi mendengar.Thanks.Mungkin most of them already been thru apa yang aku rasa sekarang.


Its hard.Its complicated.


Banyak sangat menyimpan dalam hati, simpan sorang-sorang sampai satu masa all the lava tepu dan mahu keluar.Inilah masa nya aku rasa.



Bak kata Puan Akhmar, one of my best buddy ketika buat drawing zaman studio dulu, ketika aku chat dengan beliao di FB awal pagi tadi.


"Have deeply conversation first.Discuss all the matters yang tersekat di kerongkong selama ni.Find the solution and give him time to prove that you are his priority.Kemudian, buat lah judgement."




Dalam dilema, sungguh.I missed him a lot, but pain, still remain.





Nov 28, 2011

Sudah di tahap Sheila Majid.Bukan lagi Sheila Hamzah.

Aku senyum sendiri melihat adik-adik aku yang sedang bersekolah, yang baru masok kolej sedang hangat bercinta di FB.Tak segan silu meng express kan rasa cinta yang membuak-buak.


Orang tengah bercinta, faham.Haha.


But their journey is still still long actually.Itu lah aku cakap dalam hati, since jatoh bangon aku untuk sesuatu hubungan sudah terlalu banyak dan penat kalao nak bangkitkan satu persatu balik.


Bukan tak penat espeseli bila kau sudah kawan lama bertahon-tahon, sudah tahu buruk baik dia, tapi at last, takde apa.Dalam masa yang sama kena bekerja keras untuk bina life sendiri, cari kedudukan sama dengan orang lain.Its not easy.


Nak bercakap pasal bercinta, rasa nya sudah malas.Cuma sekarang bersyukur dengan apa yang aku ada, dengan perasaan kasih-sayang yang Tuhan masih reserve untuk aku, maseh hantarkan seseorang untuk berkongsi hari-hari dengan aku di sini.Kalao tak, aku rasa maseh sendiri, menghayati zaman single yang penoh indipendent terutama ketika aku mula sibok mencari hala tuju hidop, kerja dan uruskan pamili.



Waktu aku menangis terlalu banyak untuk sebuah hubungan rasa nya sudah berlalu.Sekarang, aku rasa lebih stabil walaopon masa depan maseh belom jadi hak mutlak.At least, past taught me to be a strong person.Mungkin kalao kecewa datang lagi, aku maseh boleh jadi rasional.Maseh boleh kerja dengan tersenyum, walao di dalam rapuh.Lain bezanya masa belajar dulu, bila kecewa, sudah tidak ada mood untuk pergi ke kelas, sudah tidak ada mood mahu sudahkan assignment.Haha.



Lain, memang lain bila kau sudah dewasa.




Bersyukur kerana aku sudah dewasa, sudah lepas melalui fasa jatoh dan bangon.

Nov 26, 2011

Maal hijrah tapi kau masih sama.Tak berubah.

Salam Maal Hijrah for all Muslims out there.


Ramai bercakap mengenai penghijrahan hari ni.Macam-macam jenis hijrah.Its up to individuals.Masing-masing punya hak mahu set apa-apa dalam perancangan hidop sendiri.


Pada aku, mungkin tak banyak perubahan yang aku fikirkan.Cuma mahu betolkan hati dan fokus diri sendiri sebelom aku menggaris panduan kan hal berkaitan dengan orang.


Aku tak mahu busy body di tempat kerja.Sibok bercakap hal orang.Selama ni memang aku rasa aku stick with kerja, just remind my self.Aku mahu fokus hal kerja.


Sebab aku belajar satu perkara.Sometime, orang yang aku cakap kan tu lah yang akan balik membantu aku.Its not fair untuk dia. I hate to be a hipokrit person.Di depan lain di belakang lain.Aku mahu membina hubungan yang sihat di tempat kerja mahu pon di luar waktu kerja.


Sound fake ke aku? Macam insaf.


Aku decide that sebab one thing berlaku dalam hidop aku hari ni.Orang yang bersama aku selama hari ni, baling taik pada aku sendiri, unexpectedly. Dan itu snagat memberi tamparan yang hebat pada aku. Juga menyedihkan. And the person yang aku rasa tak mahu attach pada mula nya, itulah yang balik ada dengan aku, in the end.


Serius, rasa malu pada diri sendiri, rasa tersilap langkah, rasa bebal, rasa guilty yang amat, rasa marah pada diri sendiri, rasa nak pukul orang yang talam dua muka tu, rasa macam-macam.But all are already happened.Just take note.Dan tidak mengulangi lagi kesilapan tu.Kita manusia, terlalu naif.


Hope that aku lebih matang dalam mengenali orang dan membina silaturrahim.


Selebih nya aku tak tahu nak tulis apa.Yang aku tahu, ada juga ramai yang tidak senang aku ber kawan with Mus.Macam-macam label keluar.Datang daripada yang jealous hubungan kami berdua yang nampak ngam dan gila-gila bersama.Mungkin juga tidak senang di atas status aku yang already in relationship tapi still mahu attach dengan orang lain.Macam-macam tanggapan.Ada kalanya aku rasa terbeban dengan pandangan dan persepsi orang sekeliling. But I can do nothing with that.Kenapa orang sibok ber cerita hal orang lain sedang kan hal sendiri amseh tak habis.Maseh tak betul.


Mulut orang perosak motivasi.Yes, right word.


Apepon, aku hanya boleh cakap, as long as aku pandai jaga diri dan level aku.Tidak memudaratkan hubungan aku with abang.Juga tidak merosakkan hati sesiapa.




Tapi apalah kudrat aku mahu menidakkan segala denyutan hati dan perasaan orang terhadap aku.Its not under my control.Itu kejadian Allah yang cukup indah.Let the feeling comes.Let the feeling go as well.Aku hanya boleh going through the days dengan hanya ber sabar.Dan stick with the way i am.




"I wont u to think too much.Pls sleep well, Miah" Message dari Mus.


.......



Abang,segeralah pulang.Void space yang abang tinggalkan beri banyak dugaan pada aku di sini.Its killing me.Cant wait for 3rd Disember.



Bye.

Nov 25, 2011

Hati yang sedang ber cengkarama.


7.33 pm.Sudah Mahgrib.Tapi aku period, so duduk di atas katil layan bun kacang merah celop hot chocolate.Di luar hujan dan kabos tebal, memang lah lapar.Aku tidor sepanjang hari since kerja malam.Bahagia betul rasa.Bangon pukul 12 tengahari tadi untuk beli lunch, bayar bil Broadband dan kemas bilik.Kemudian tidor balik sampai petang.


Sekarang tengah menulis di atas meja mini yang aku beli di IKEA bersama darling Zabrina aku last week.Comel okey this table.Boleh jugak di gunakan untuk having breakfast di atas katil.Heh.Sambil tu dengar lagu Goo Goo Dolls-Iris.Yup, this song is very meaningful.Reminds me of Mus dan Coffee Bean.So far, aku anggap dia kawan yang baik.Terlalu banyak persamaan kami espeseli genre musik dan lagu yang kami suka, juga makanan yang kami ambil.Dia seperti aku yang kedua.Sampai satu masa, aku rasa begitu takot hilang this friendship, juga our sweetness together.Aku rasa the feeling towards him comes slowly right now, tapi aku maseh freeze. Tidak membuka hati untuk sesiapa sekarang sebab aku tahu mungkin ketiadaan Incik Zahari di sini, membuatkan kekosongan itu mudah sahaja di isi jisim nya.I wont lose both.Itu yang aku tahu sekarang.


Susah menghadapi situasi ini sebenarnya.U never ever understanding if u are not in my current shoes.Haha.


Aku tak tahu nak tulis apa.Semalam aku plan mahu having vacation with incik Zahari, to refresh our relationship yang aku rasa sedikit jaoh sekarang.Mahu menghabiskan masa berdua di pantai, berbincang hati ke hati mengenai hubungan dan apa sahaja perancangan masa depan.Hope that ada ruang tu.Aku cubalah cari, dalam kesibukan kerja dan hal pamili yang ada.



Hey, hati rasa berbelah bagi ni.Kenapa?

Nov 24, 2011

I will fight to get you, Miah.


First of all, thank you untuk semua yang berada di sini, membaca tulisan-tulisan aku yang kadang-kadang nakal, kadang-kadang down, kadang-kadang happy seperti nampak pelangi, kadang-kadang blurr.Haha.Its life.Ups and down.Dont expect hidop kita akan selalu rasa seperti raja.Sometime kita kene melalui hari-hari seperti orang kebanyakan.Heh.



Hari ni kerja rasa sungguh happy.Datang kerja awal 30 minit, having nasi lemak di back office bersama team pagi yang otai.Apa yang aku selalu kongsikan dengan junior-junior about how to create a good mood when start your working day here is, wake up early, tak bersiap in rushing, take time berjalan kaki ke tempat kerja sambil meredah kabos yang menyegarkan,dan having breakfast sebelom masok kerja.Aku suka kalao aku kerja shift pagi di sini. Sebab aku boleh lihat bagaimana Kuala Lumpur memulakan hari nya.Serius, nice.


Hari ni, aku jadi tutor kepada junior yang baru nak belajar checking tour group dari Singapore.Memang tak perlu nak pandai sangat belajar everything di sini.Tapi aku selalu ingatkan budak-budak junior, bagaimana kau bekerja, itulah attitude dan personaliti kau yang kau akan bawa ke mana sahaja kau pergi selepas ni.Bila bekerja, tak perlu do something untuk get rewards dari bos, sekurang-kurangnya kau buat benda tu untuk attitude kau pada periok nasi sendiri.Banyak words attitude kan dalam tulisan aku yang kali ni.Haha.


Apapon, bila setiap hari mengajar orang mengenai Hotel Management and Service, Finance Flows, by teori dan praktikal sekaligos, buat aku rasa mahu jadi lecturer mengajar student about the hospitality, BUKAN architecture (haha).Tak tahu, aku suka berada di tempat aku sekarang.Yang paling aku suka pasal kerja aku sekarang berbanding the previous one ialah, balik kerja kau boleh shut down teros segala masalah di tempat kerja.Nothing to bring forward.


Sekarang aku di Coffee Bean again.Menulis selepas menghabiskan masa di dalam shower mandi air panas memanjakan diri dlaam kedinginan weather bulan November.Really, its very cold here.Aku keluar kene berbaju tebal benang kait dengan lilitan shawl dua tiga lapis.Perasan, memang selalu perasan duduk di Melbourne.



.....


I will fight to get you, Miah.Words given by someone here, just now.Seseorang yang maseh menunggu aku.Setia menunggu.Ini yang maseh bermain di dalam kepala ketika aku mencari-cari ayat seterosnya.



Aku percaya, Tuhan lebih ber kudrat menentukan mana yang terbaik untuk aku.Heh.


P/s: lagu-lagu kat Red fm malam ni sungguh beautiful.lah.


Nov 23, 2011

Got to go


Aku di Coffee Bean sekarang.Duduk blogging di sini selepas waktu kerja, merehatkan badan after 8 hours working sambil dengar lagu-lagu di Red fm yang ke udara.Awesome!


Tak tahu lah nak tulis apa.


Kerja tengah seronok sekarang.Tadi aku sengaja men delay kan break time aku supaya dapat open table makan nasi kukus ikan talipia ramai-ramai dengan team shift petang (hari ni aku masok shift relief- 12pm to 8pm).Walhal team petang takde Melayu langsong pon.Memang di sini all my good friends are non Malay, serius rasa macam tak duduk di Malaysia.Haha.


Aku selalu jugak ter fikir, ke mana hala tuju aku selepas ni.Mahu teros bekerja di sini atao tempat lain? Tapi, yang aku rasa sekarang mahu bina karier di sini.Mula dari bawah.Get much experience dalam hospitality especially yang related to Front Office.So far memang aku senang bekerja dengan team yang ada walaopon abah selalu cakap, kerja dengan Melayu lebih bagus.I dont think so.Banyak aku belajar dengan mereka mengenai 'attitude' semasa kerja.Benda lain, mana yang tak patot kau ambil dari mereka tak perlu bawak sekali dalam perjalanan kau.Itu sahaja.


So far abah dan mama maseh memahami jiwa aku.Mahu kerja yang gila.Tak statik.Thanks abah mama.


Aku kehilangan kata-kata malam ni.Hati gembira tiada apa terbeban di kepala so far, alhamdullilah.



Okey, aku mahu layan video Najwa Mahiaddin.Got to go.Nice lyric, nice song with nice video.Enjoy the song people!

Nov 20, 2011

Bagai dua belas purnama lamanya.


I hate weekends especially during school holiday.Kerja macam gampang sebab congested dengan people, stressed dengan benda yang nonsense.




Hari ni kerja 10 jam pulak.Plus period pain.Hohoho.Hanya itu sahaja yang boleh aku figure out kan untuk perjalanan hari ni.




Penat memang penat.Tapi kerja kan, mana ada kerja yang tak rasa this sucks feeling.Dulu mama kerja kilang shift malam pagi petang, tak cukup tidor dan rehat untuk sekolahkan aku adik-beradik, untuk beli buku-buku kami, untuk beli baju Rocky One dan Kiki Lala supaya nampak gah seperti anak orang lain, untuk bagi kami bersuap-suap nasi membesar seperti sekarang, pendek kata, bekerja pagi petang tak kisah orang untuk beri kehidupan yang sempurna, mana boleh aku rasa kerja aku ni sudah berat dan payah.Jangan pernah mengeloh tentang kehidupan, words that i always keep for my self motivation.



.....................................



Sekarang, already 1.25 am. Balik kerja pukul 11 malam tadi, aku kemas bilik kemudian bersihkan diri.Apa lagi lah yang boleh dibuat waktu ini selain merehatkan diri di atas katil dan berada di sini, spa yang terbaik untuk terapi satu badan.Menulis untuk mencari ruang.



Now im listening to Tilu's song. My current favorite list is Ku Bukan Aku. KAU PERGI AKU YANG HILANG.Aku suka barisan ayat ni. Sebab sama dengan apa yang aku rasa lately.Memang bila Incik Zahari pergi, aku yang rasa terumbang-ambing di sini, walao ada ramai di sekeliling.




Baru aku tahu apakah perasaan nya bila kami tidak bersama.Nasi aku yang selalu aku bazirkan tiada siapa mahu habiskan , cerita aku setiap hari yang sama tiada siapa mahu dengarkan, perasaan aku yang sensitif macam tenggiling (ayat favorite dia) tiada siapa mahu pujukkan, hidong aku yang kemek tiada siapa mahu tarikkan, jiwa aku yang kosong tiada siapa mahu penuhkan.




The loneliness is really killing me right now. Mahu aku text kan pada siapa?









Dia tidak sempurna pada mata orang lain.Tapi dia menyempurnakan aku. 12 days to go.Rasa 12 purnama lamanya.


Hurm.

Nov 18, 2011

Bront Palarae vs Aaron Aziz.Yang mana satu?





Kamu pernah alami situasi yang aku sedang lalui sekarang?




Selama ni, kamu selalu ternampak seseorang, dan appearance dia di ruang lingkaran kamu berada itu memang menangkap mata kamu.Sebabnya? Sebab nya memang tak pasti.Memang betol tak pasti.






Jadi cukup untuk kamu hanya merenong dari jaoh.Dan sometime, kamu dan dia secara kebetulan saling berbalas pandangan dan bertukar senyuman tanpa komunikasi 2 hala.Sumpah tidak terdetik langsong di hati rasa suka.






Until,






Until satu masa, kamu sendiri dapat tahu, silent communication antara kamu dan dia selama ini sebenarnya create something pada dia yang kamu tak duga langsong.





Dia suka kamu.






Dan kamu juga sebenarnya baru sedar yang that feeling ada jugak pada kamu cuma kamu tak pernah untuk take it seriously.You block that feeling due to you already have someone, someone that you really love.






Sekarang, dia menjadi peminat setia kamu sampai kamu sudah tidak tahu mahu cakap apa lagi.You only can do nothing.




How u act if you in such situation?



Normal kan bila setiap orang tidak terlepas untuk ada rasa suka kepada yang lain pada waktu yang sama kau cintakan seseorang.




Is it bad? tak patot? dosa?



Perasaan memang subjektif kan?



Thats why aku tak suka bercerita mengenai hati dan perasaan.Sebab bukan rigid.Bukan petak macam laws.Orang takkan boleh faham walao kau baca berkali-kali unless kau selam dan telan sendiri.




.............................




Sorry beb, aku tengah period.Tulisan macam haram jadah merepek.But its deep from my heart right now.Menjerit-jerit di dalam menyuruh aku untuk keluarkan.Haih.



Good night people.Cukup untuk malam ni.







Nov 17, 2011

perasaan turun naik.

Pagi semalam aku agak beremosi.Sebelom tidor menangis.Bangon tidor menangis.Gosok gigi menangis.Pakai baju menangis.Duduk di meja menangis.Suap nasi goreng menangis.Telan air menangis.Apatah lagi bila mahu pulang tinggalkan rumah.




Lain rasa nya bila sudah dewasa ni.Perasaan tinggalkan rumah, tinggalkan abah dan mama berdua di rumah, sudah tidak sama perasaan nya bila di compare ketika zaman sekolah berasrama dulu.Hati riang gembira mahu balik ke asrama sebab ada kawan-kawan di sekeliling, tak sabar mahu merenung secret admirer di dewan makan, tak sabar nak buat kerja gila di sekolah untuk kenangan hari tua.Kan? Sekarang, lain.Tambahan bila orang tua sudah tidak segagah dan semuda dulu.Banyak perkara yang dirisao dalam hati.Its not easy.Lebih beratkan tanggungjawab as anak.Sudah mula pinggirkan kegembiraan sendiri.




Selalu harap mama dan abah sentiasa dalam lindungan Allah S.W.T.Amin.






Tadi, dalam keadaan hati hasta gumpita di dalam, maseh sempat bertemu kawan baik aku, who else, Zabrina lah.She pick up me at KL Sentral after dia habes exam then kami ke IKEA, mencari barang-barang yang aku sudah design dalam kepala.Rasa sangat berpuas hati sebab yang aku list kan, semua nya sudah dibeli tadi dan budget menepati kira-kira yang di sediakan.Thank you untuk Zabrina jugak sebab banyak lead aku beli yang mana satu.




Memang tadi, we talk a lot about design.Zabrina banyak tanya pendapat aku mengenai design dan space.Dulu pernah belajar basic design, so sedikit sebanyak bolehlah share idea.Heh.Tapi dia bertanya dah macam mahu ada rumah sendiri with someone special and seems like she wanna start make some prepation for living together.Auww.Haha.Its ok.Perancangan perlu ada.Sampai masa, just realisasikan.Kan?Good luck for u dear.




Tapi serius happy balik bila dapat ber shopping barang rumah tadi.Therapy.Thanks Zabrina for bring me there.Next time, if pms, IKEA is the right place untuk get theraphy.Haha.




Selebih nya tadi, dalam kereta, waktu makan, sambil cari jalan, kami lebih banyak bersembang mengenai hal hubungan dan masa depan.Gadis 25 tahon bila berjumpa, begini lah.Lain beza waktu kami umur 13 di sekolah dulu.Hanya tahu cerita pasal sports, malas nak pergi training, mengumpat warden, gosip hal seniur, dan biasalah, excited tak habis cerita pasal secret admirer dalam kelas.Cakap banyak kat belakang, tapi tak berani langsong nak luahkan perasaan.Haha.Budak-budak sekolah zaman tu mana lah nak advance macam zaman sekarang yang mampu approach orang by FB sahaja.First step add jadi kawan, then wall to wall,kemudian buat temujanji, guna duit mak bapak date kat Starbuck, jatuh cinta sebab dia comel or hensem, then just declaire on the same day, dan bla bla bla.Haih.Semudah makan kacang.Haha.






Itulah cerita aku untuk hari 17hb November, semalam.Risaokan pamili, but lucky got a best buddy , juga good listener untuk berkongsi rasa dan moment.




Oh ya.Incik Zahari membuat panggilan juga tadi.So sweet, semalam call, hari ni maseh lagi rajin dia ke public phone masok syiling untuk call aku.At least aku boleh tidor lena setelah penat satu hari dengan perasaan yang turun naik.Maybe nak pms.Haha.






Selamat malam all my sweethearts out there ;)


Nov 16, 2011

Ipoh & semalam.

Tadi pergi Ipoh.


Ya.Ipoh still the same.Aku memang sukakan pekan Ipoh yang penoh nostalgia.Rumah-rumah dan shophouses sejak zaman kolonel, itu yang paling menangkap mata aku bila ke Ipoh selain its surrounding yang aku rasa maseh penoh traditional. Tentang kenangan aku di Ipoh dolu-dolu bersama the person yang pernah duduk lama di dalam hati, sumpah, sudah tidak attached lagi di dalam ingatan.Aku cuba untuk flashback tadi, tapi banyak yang tak datang balik.Ajaib.Yang ada di dalam rasa bila berada di Ipoh, hanyalah waktu-waktu kaget aku menunggu mama di Hospital Ipoh semasa mula-mula mama disahkan dapat Cancer tahon lepas.Its the latest thing yang mampu singgah dalam kepala aku, bila aku try to recall all the memory in IPOH. Thats all.Takde lagi yang lepas.



Its good for me.Im totally move on :)



Cuma yang aku perasan, masa pergi Ipoh tadi, sepanjang perjalanan teringat incik Zahari.Tidor semalam juga tak lena, teringat dia.Hai, sakit.Kami jarang separate.Hari-hari bersua.Begini jadi nya bila 2 bulan freeze each others.Haha.


Tapi hari ni sedikit busy, bawak mama pergi hospital Ipoh ambik darah sebab esok mama akan kimoterapi.Kemudian mama cakap nak pergi window shopping cuci mata kot-kot ada blouse yang cantik.Aku dan Along ikotkan sahaja.Bawak mama ke Jaya Jusco.Mama happy, aku dan semua akan happy.Itu yang aku selalu mahukan.


But mama kata, baju-baju kat JJ tak kena pada mata dia.Yeah! Sama dengan aku.Memang takde yang kena dengan mata kami.So lepas makan, pulang sahaja.Cuma sempat singgah ke pasar malam di Kampar, sebab aku teringin nak makan burger daging pasar malam.Haha.


Malam tadi, melayan abah pulak.Try to connect broadband yang abah baru beli sebab dah almost 3 weeks tak dapat guna.Abah tunggu aku balik untuk follow up dengan Broadband Centre.Now already ok after aku 'tengok-tengok'kan.Haha.



Dalam kesibukan aku dengan hal di rumah, tak sangka Incik Zahari make a call.Bergetar jiwa, the right word untuk figure out apa yang sedang berlangsung di dalam hati.Haha.Just tanya aku sudah makan atao belom.Habis call, he send a sms.Only one short text but very meaningful sebab aku tao, dia maksudkan apa yang dia tulis.I miss u so much.Muah!-Abang.Hurm, i miss you so.Badly.


Esok akan pulang semula ke my second hometown.Cuti 6 hari berakhir esok.Jumaat will back to work.But before pulang, mahu singgah IKEA dulu.Incik Zahari bagi sedikit elaun so mahu gunakan sebaiknya untuk prepare something to welcome his home coming, 2 minggu dari sekarang.Dah lama aku design such thing dalam kepala.Hanya tunggu esok untuk beli the stuff with my bestfriend, Zabrina.Hopefully everything akan fullfill.Insyaallah.





Goodnight people.I need to sleep early tonight.Bye!

Nov 15, 2011

Spot question.Bajet Yuna.

Tadi baca magazine.Teringin nak fill up spot answer yang di keutarakan.Haha.Budget Yuna ok.Check it out!




Sesuatu tentang diri kamu:

1.Kalao baca magazine,aku lebih suka selak dari helaian paling belakang.Tak kisah lah cover story lebih hangat dari biasa.
2.Aku jenis last minute person.Esok nak travel, esok jugaklah kemas barang.Dan selalunya ada sahaja benda yang akan tercicir tak dibawa.Mama dah already tahu bad habit aku tu, so dia yang akan prepare.Pernah dalam train, aku baru teringat charger notebook tak dimasuk dalam beg, call mama, then mama cakap, cer tengok kat pocket beg.Semua mama dah masukkan tadi.Heh.I love you, ma.
3.Usually, if aku sudah buat keputusan yang penting untuk diri aku, nobody can change it.Sebab, sebelom aku buat sesuatu keputusan, aku dah mengira menambah tolak darab dan bahagi semua expect.Muktamad.
4.Aku bukan jenis yang demanding tentang sesuatu style atao taste.Tapi aku nak apa yang aku pakai, apa yang aku pilih, orang tahu, its me! Itu lah diri aku, itulah karakter aku, itulah stroke aku.Kawan-kawan terdekat mungkin sudah tahu 'signature' aku.(bajet Yuna lagi).Haha.
5.Aku boleh pergi ke mana-mana dengan seorang diri.Bukan berlagak berani, tapi rasa nya lebih relaks jika aku ber seorangan.Aku boleh decide berapa lama mahu di luar dan tak perlu rushing.Tapi aku still need friends to cheer my day espeseli kawan-kawan yang satu kepala.



Lelaki paling seksi di mata anda:

Lelaki above 30.Haha.Tak tahu lah, mungkin lebih nampak stable dari segi appearance, emotion dan langkah dia.Aku suka the way dia bawak diri, the way dia manage something, and the way he treat a woman.Ada kelas ter sendiri.



Kerjaya yang diingini:

Dulu aku fikir, kerjaya as an architect sesuatu yang aku akan pilih untuk masa depan since dari sekolah aku sukakan sesuatu benda yang kreatif.Tapi, after 5 years aku dalam that scope, aku rasa susah untuk aku hanging with such things for the rest of my life.Pernah terfikir jugak untuk jadi seorang guru seni, tapi macam tak pandai nak mengajar di depan student.Haha.Time by time sebenarnya, buat kita lebih memahami apa yang kita nak dan apa yang sesuai dengan jiwa kita sebenarnya.Sekarang, alhamdullilah, working in hospitality line, as front liner, meet people everyday, buat aku rasa lebih 'terbuka'.


Warna kesukaan:

Red is best color for me! Aku rasa lebih confidence dengan rona merah.Selebihnya, aku prefer earth color atao warna hitam putih as basic. Warna tu buat aku nampak lebih matang, seiring usia 25.Heh.



Lifestyle kamu sekarang?

Aku rasa, untuk orang yang sudah berkerja, masa untuk bersosial mungkin sudah kurang berbanding zaman belajar di universiti dulu.Kerja aku buat aku jarang dapat keluar hang out bersama kawan-kawan.Usually, lepas habis kerja, lebih senang duduk bersendirian di bilik melepaskan penat, atao lepak membaca dan minum coffee seorang diri di Coffee Bean sambil mendengar lagu-lagu Red fm yang memang kene mood aku atao biasa nyaakan menghabiskan masa with Incik Zahari, si jantung hati, yang setia menemani di sisi dan mendengar setiap inci cerita harian yang bodoh.He is very therapeutic.Tengok muka dia sudah boleh buat aku rasa sejuk dan secure =)



Perkara yang kamu sangat rindukan sekarang?

Bermain volleyball.Lupa kali terakhir bila aku bermain volleyball dengan kawan-kawan.Rasa nya tahon 2006, semester 5 diploma ketika di UiTM.I wish boleh masok court semula dan bermain tak ingat dunia.



Kelemahan wanita hari ini, pada pendapat kamu?

Bergantung banyak pada lelaki.Kita kena belajar tahu manage diri sendiri supaya lelaki rasa respect pada kamu.




Kamu dalam masa 10 tahon akan datang?

Mungkin sudah ada keluarga kecil sendiri.Mengahwini my prince charming, ada sepasang anak yang sihat dan bijak, juga ada rumah yang selesa dengan sentuhan design aku sendiri.Dan turut happy dengan mama, abah, dan siblings, juga kerja aku juga.Its my dream.Doa yang selalu singgah pada setiap sujud terakhir.



Nov 13, 2011

i miss u badly, zahari.

I still not feeling well.Demam tak lagi, tapi badan rasa weak.Jiwa apatah lagi since Incik Zahari not around.Sungguh, ketiadaan dia dengan aku 2 bulan ni, really melemahkan sendi-sendi yang ada.Soul rasa tak terisi.Sesiapa yang datang, tak mampu mengisi kekosongan jisim yang Incik Zahari tinggalkan.



Mama tengok aku tak larat nak makan nasi, mama buatkan aku roti jala cecah dengan kuah durian.Kaseh sayang seorang emak, mana ada tandingannya.Sayang mama, aku selalu rasa takot kehilangan dia.Tuhan, bukan sekarang.Semoga mama sentiasa kuat semangat dan sihat bersama kami.



Sebenarnya not in mood untuk menulis.No story since jiwa rasa kosong yang amat.2 hari lepas pergi wedding my bestfriend di MRSM dulu.Aku tengok, nak kawen bukannya susah sangat.Simple prepation pon sudah cukup.But i dont know the actual budget lah kan.Apapon, aku mengimpikan kahwin di rumah sendiri, di kelilingi keluarga terdekat dan kawan-kawan baik dari siang sampai malam.Tak tahu lah seru nya akan sampai bila.Tapi umur begini dah shud start the prepation.Kan? Malas nak cakap banyak sebab benda-benda begini, kerja Tuhan menentukan.



Incik Zahari.Cepatlah pulang.Your sayang nak buat apa pon rasa tak berkudrat ni.I miss you, badly.

Nov 8, 2011

Menulis ketika dengar lagu Yuna.Gelora Jiwa.


Baru sampai bilik.


Habis kerja tadi singgah sekejap di Coffee Bean.Kejap tak kejap dalam 1 jam lebih jugak lah.I wont anything, tapi Mus tetap jugak mahu make me a drink.Dia tanya nak apa? Anything for you, Miah.Ayat slang british dia.Haha.Jejaka Melayu yang ada lesong pipit di pipi, tapi bila bercakap slang british dia yang poyo tu tak boleh lari.Haha.


Kami duduk having conversation.I dont know, aku senang dengan setiap topik perbualan kami.Cuma tak dapat lepak berbual panjang, customer always interrupt by the time.

Aku suka sebenarnya suasana dalam Coffee Bean.Selain aroma coffee nya, aku suka layan all the song dari Red fm yang on air.Release my feeling after 8 hours working.Aku prefer sit alone, duduk blogging di sana, dan sometime get my space untuk berfikir macam-macam yang unsettled.


Time ni, aku teringat incik Zahari. Pemergian dia ke Pulapol memang menjaohkan kami.Dia memang takde masa untuk call.Aktiviti pack.I have no one to talk about my daily activities here. Kadang-kadang, aku takot my emptiness akan diisi oleh orang lain yang memang obviously waiting aku dan tak jemu mengambil hati.Yes, i think he is already took my heart right now, tapi aku selalu cakap, please, please, berbalik pada hati kamu yang asal.


Confuseness.Berat ujian yang Allah beri pada aku sekarang ni.




Dua perasaan dalam satu jiwa.






Nov 5, 2011

Cinta tiga segi, bukan mudah.


Salam IdulAdha buat semua Muslim.


Balik kerja hari ni, aku pergi take breakfast with Mus di Oldtown White Coffee.Di luar berkabos tebal, sejuk sampai ke tulang sum sum.We just having hot coffee with spring roll and currypuff.Okey lah tu, nak makan rendang di pagi raya mana lah nak dapat.Haha.


Aku dan Mus bersembang biasa. Mus banyak minta pendapat aku mengenai konflik cinta tiga segi kawan kerja dia, yang dia rasa patot campor tangan, as friend.What the worse thing is, kawannya akan berkahwin minggu depan tapi sudah fall in love with other man.Nah, kau.Complicated.


Susah situasi nya.Bakal suami kerja jaoh.Tak selalu ada di depan mata.Hanya telefon sebagai perantaraan cinta jarak jaoh.Tapi setiap kali berbual, bukan rindu dan mesra yang ada.Hanya perselisihan faham.Kemesraan sudah makin jaoh.

Yang ada di depan mata, pandai mengambil hati.Selalu ada ber kongsi rasa susah dan senang.Sikit demi sikit, third party mula mendapat tempat di hati.People change unannounced.Its fact.Siapalah yang mampu menidakkan hati dan perasaan?


Susah nak cakap mengenai masalah begini sebab sebenarnya, kesalahan tu tak tahu mahu di letak di tempat siapa.Perasaan dan jatuh cinta something yang subjektif.Kau bina tembok setinggi mana pon untuk menghalang dari berlaku, it still happen.

Cuma, sebagai orang dewasa, perlu lah menimbang secara rasional.Itu sahaja.

Everything is already done and prepared.Pada aku, dia perlu pilih the right person yang sudah mahu membawa dia ke jinjang pelamin. Hubungan jadi sedikit hambar mungkin atas sebab faktor jarak dan lack of masa bersama.But its okey.Lepas kahwin mungkin boleh restructure bagaimana untuk duduk sebumbung dan built up back the relationship.Banyak lagi masa dan ruang untuk saling melengkapi. Just use your own creativity to make the relationship more interesting and fun.Percaya lah, it will works.


Tentang orang ketiga, its normal. Sometime, kita easily jatuh suka dan attach to the new person yang datang menguji kaseh dan sayang di dalam.Hubungan baru, mesti lah semua indah belaka. Tambah pulak ketika sedang dalam keseorangan.

Its ok. How sweet the new person yang datang, hargai sahaja lah.Cuma di sinilah, we play our part. Jaga batasan hubungan dan perlu pandai mengawal situasi.Benda takkan jadi if bertepok sebelah tangan.Kan?


Aku tak ber cakap mengikot garis panduan dalam buku motivasi di kedai.Aaku bersuara sebab aku feels the same situation sekarang ni, i tell u.

Tapi i always remind myself, take note that apa sahaja perasaan yang bermain di dalam hati sekarang, mungkin hanya mahu menguji my loyalty espeseli ketika 2 bulan incik Zahari tiada di sisi ni. No daily sms, no call, no goodnight kissing, no morning msg.All these things absence within the period, ya, bikin hati jadi kosong.The loneliness really killing me when im back from work.


On the same time pulak, hadir someone yang secara kebetulan memang kene pada mata dan perasaan. Berada dekat setiap hari.Mengambil tahu setiap rutin harian aku di sini. Kau akan rasa something di dalam, to be honest.





Whatever it is, ber balik lah pada hati kamu yang sebenar.Tak perlu tamak kaseh sayang dan perhatian luar.Itu sahaja prinsip yang jadi bench mark.Easy.





So,


Itulah kisah 360 darjah di sekeliling aku.Sometime kita menjadi matang because of surrounding, teori di dalam kelas tak akan banyak membantu sebenarnya.


Bye!






Nov 4, 2011

Ramping macam Rozita Che Wan.Aummm.


Yesterday was awesome,sebab Incik Zahari balik.Satu hari rasa lesu, tapi bila aku bersama dia, rasa macam segar-bugar balik soul di dalam.I dont know why.Maybe this is what people called inspiration.

Oh ya.Abang say thank u for the lovely handmade birthday card yang aku pos untuk dia.Heh.Rasa macam zaman dolu-dolu main pos-pos, walhal dia pergi bukannya lama (9tak lama kau cakap, hey)

Tapi kami tak dapat nak having conversation panjang-panjang, hanya sempat temankan dia makan, lapik perot sebelom pulang ke Taiping, 2 hari di sana menyambot Idul Adha.

Bercakap mengenai IdulAdha, aku tidak dapat balik meraikannya bersama pamili.Its ok, sebab aku pon prefer bekerja pada hari tersebut.Orang kata, tak dapat menyambut nya, sekurang-kurang nya konsep Qurban tu maseh meresap dalam jiwa kita.Berkorban masa bersama keluarga, mencari rezeki, pulangan nya patah balik untuk kepentingan mereka jugak.Kan?


Semoga apa sahaja dilakukan, akan diberkati.Amin.


Aku sedang membaca 2 majalah Inggeris yang Mus bagi.Dia memang rajin bagi akumajalah sebab complimentary sahaja dari Coffee Bean.Hik.

Malam semalam dia bagi keluaran terbaru magazine The Malaysian Women's Weekly, Harper's Bazaar, dan Art Malaysia since dia tahu aku suka membaca dan suka art.Dulu aku tak suka baca magazine orang puteh, sebab kalao selak pon banyak gambar tayang tetek je.Haha.

But since kerja aku full time must speak in English with customer espeseli Chinese Singaporean yang langsi, aku banyak sitting alone habiskan pembacaan English magazine. Aku tak pandai ber bahasa Inggeris, serius. Selalu nya, aku akan tanya kawan-kawan kalao aku mahu create some word dalam English- selalunya my good friend Zabrina yang akan jadi language teacher aku betolkan grammar ayat yang aku buat.Hik. Dan aku memang tak kisah if kawan-kawan lain sudi betulkan english aku di FB atao di sini.At least im learning.

But satu sebab aku suka current job yang aku pikul sekarang adalah ia raise confidence level aku untuk berkomunikas 2 hala dengan orang dalam bahasa English, sampaikan kat tempat kerja kadang-kadang rasa tak biasa ber bahasa ibunda.Haha.U know, kerja mixed up dengan Chinese dan Indian.U learn many things from them.


Hah, kan dah mengarut.

So, apa lagi nak di muntah kan di sini? Takde apa sebab perot asyik meragam je ni since makan jamu.Wah, jamu.Aku beli jamu ramping dari akak Indon tempat aku kerja.baru 2 hari aku makan.Ada lah sedikit perbezaan dari segi pencernaan.Banyak ke toilet membuang benda-benda yang tak sepatutnya, lebih kerap.Selalu nya aku memang susah nak buang air besar.Fibre tak bagos.Tapi now hari-hari dah ke toilet setiap pagi.Badan rasa ringan, a bit.

Then sekarang aku amalkan banyak minom plain water dan makan buah (siap tampal note kecik-kecik untuk remind aku minom air dan banyakkan beli buah sebab aku memang selalu lupa 2 benda ni).

Yeah, diet memang bukan satu benda yang senang untuk jenis yang kuat makan macam aku ni.Baka pon memang jenis kuat melantak.(Tengok badan lah beb!)

Jadi, untuk diet gila-gila tu tak mampu lah.Cuma aku kurangkan makan nasi.Ambil nasi untuk makan tengahari sahaja, regenerate energy.Lagipon aku ni tekak Melayu, tak boleh skip nasi satu hari.Haha.Waktu lain, tengoklah. Tapi serius mahu jaoh dari fries dan fast food yang lain.Balik kerja selalu passed by McD, itu lah punca nafsu syahwat naik terhadap these food.Haha.

Aku nak dapat kan ideal weight balik ni bukan sebab apa.Mahu dilihat lebih rasa confidence dengan penampilan diri ke mana sahaja pergi selain mahu sedap mata abang memandang.Haha.But lebih penting dari semua adalah, amalkan cara hidop yang sehat.Kan?


Wish me luck people.

Nov 3, 2011

Merepek di pagi Jumaat.

Mata, still, tak ngantuk.


Walhal the whole night aku berada di tempat kerja.


Sms abah di pagi hari, senang, sungguh senang hati bila abah cakap dia semakin ber selera makan.Alhamdullillah.Tak siapa yang tahu, betapa hati aku tinggal sekeping bila melihat abah HANYA dapat menelan air sebagai makanan ruji beliao setiap hari, dulu.Kuasa Tuhan.*air mata kenapa nak menitis pulak?



Sedang layan Coldplay-The Scientist.Ulang berjuta-juta kali.

Setiap kali dengar lagu ni, aku berasa sedih.Yeah.





Banyak sangat, lama sangat hati aku terluka.Kadang-kadang terpikir bagaimana aku go through all the sad days kelmarin?Sumpah, aku sudah lupa.

Mungkin sebab terlalu buat hati aku ber denyut parah.Sampai jadi tak ingat semua.




Untuk setiap manusia yang pernah menggilis hati aku, anyone, sesiapa sahaja, include some goodfriend yang aku ingat boleh sehidop dan semati dulu, juga somebody yang pernah mengalir dalam setiap semangat aku dulu, jangan lah menyapa aku lagi.




Untuk kau mengambil hati aku semula, untuk kau berada di tempat kau yang semalam, mungkin sudah tidak boleh.Tidak boleh lagi.




Mungkin orang kata, memaafkan senang, tapi untuk mengusir jaoh dari hati yang pernah kamu semua hiris ni, tak mungkin.Boleh kau imagine, bagaimana sukar nya aku mahu ber nafas setiap kali bangon pagi hanya sebab kau sudah lenyap kan segala kudrat yang aku ada? Never turning back, never.




Sudah banyak menulis pon, mata maseh begini.Haih.jadi aku sambong cerita lagi.




Aku ada secret admirer lagi.Tadi ber jumpa nya lagi di mamak.Oh ini bukan dari Coffee Bean.Haha.But this guy, aku tahu dia minat aku.Bukan perasan tapi itulah perasaan yang aku boleh lihat secara tangible.Aku tak tahu kenapa lately aku macam grab attention orang.Sungguh.Its not about hot stuff.Tak.Sumpah, bila kau sudah level umur aku, hot bukan yang dicari, kamu hanya mahu dilihat stable dan kualiti diri lebih menonjol dari fizikal, semata-mata. tak perlu lebih-lebih sangat. Aku meminjam ayat abang. "Sayang, tak sama macam dia.Terpaksa cantik lebih untuk menonjol dari yang lain.Sayang selalu jadi biasa sahaja" I take it as compliment.Aku tak ber bangga diri, tapi sekurang-kurang nya, kata-kata yang spontan keluar dari mulut abang semasa kami having breakfast masa hari lahir aku hari tu boleh jadi self-motivated untuk aku, untuk dilihat lebih dari orang lain.Thanks.





Hey, sudah pukul 11 pagi tapi aku still tak tidor lagi.Why? Rasa hati macam tak sedap pon ada jugak.Mungkin sebab Incik Zahari akan bergerak pulang lewat petang terutama musim raya ni.jadi a bit worried and unsettled. Lindungi perawan hati aku seorang tu, ya Allah.




Mahu lelapkan mata, cuba.Salam.


Rasional.


1.Hari ni kerja malam.Balik kerja pukul 7 pagi, mandi dan teros tidor.Tapi pukul 2.30 pm dah bangon sebab kene attend EHS (Environment, Healthy & Safety) Campaign Meeting.Aku salah seorang commitee member untuk represent Resort Hotel Front Office, datang meeting with other members dari F&B service,F&B kitchen, dan Housekeeping.Secreatary akan bercuti panjang sempena honeymoon dia, so big boss suruh aku take over secreatary place catat dan buat next minit mesyuarat.Lama weh tak buat kerja admin.Hik.


2.Aku akan bercuti 6 hari (again) start dari 12 Nov, sempena wedding salah seorang kawan baik dari MRSM iaitu Tun Noraihan.Nak pergi wedding nya sehari je, tapi bos suruh ambik cuti this month straigthaway.Tak kisah.Banyak wedding kawan-kawan tak dapat nak attend sebab memang normally kerja di hujung minggu dan public holiday (mintak maaf banyak-banyak, mesti ramai yang kecik ati), tapi yang ni alhamdullilah.So, nak pakai baju apa wedding nanti?Haha.


3. Rindu pada si kecil aku yang semakin bijak.Aku rasa Darwish minat melukis sebab masa aku di rumah hari tu, dia kusyuk tengok aku design plan rumah abah.Then dia mintak drawing pad untuk melukis jugak.Pegang pen senget tapi dah pandai melakar.Then dia asyik suruh aku melukis gambar-gamabr lori, bas, kereta untuk dia."Mami, nak car.Mami nak lori pasir, mami nak lori inyak (minyak) dan lain-lain.Nasib mami dia ni pandai melukis.Haha.I think, balik ni nak kene belikan dia drawing pad, sebab dia suka sitting alone, membebel sorang-sorang dan melakar.Comelkan my Ahmad Darwish Danial? Miss him.


4.Abang just give me a call.Aku tak tahu, balik cuti yang ni, perasaan rindu yang too much tu takde.Cuma sesekali bila aku keluar alone, or sedang kerja, bila ada benda yang mengingatkan dia, my mind shift sekejap singgah pada dia.Maybe aku dah sedikit adapt, go through my days here without him right beside me, kemudian, 3 hari dia cuti hari tu memang completely spend dengan aku.Lepas rindu yang tertangguh.Cuma tadi sedikit sedih, abang said that, he will going home for Hari Raya AidilAdha.Tak di sini bersama aku.Secara rasionalnya, memang aku mahu dia pulang menyambot raya bersama anak-anak dia, but deeply in my heart, wish that dia bersama aku.Its okeylah, i take it as my Qurban.Korban kepentingan diri, dan menghormati masa dia dan anak-anak.Sebab kalao dia be a part of my pamily later pon, aku mahu dia utamakan keluarga dan anak-anak.Smile please, sayang.


5. Yang aku perasan, bila kau dah umur lingkungan ni, mind mungkin lebih terbuka dan lebih rasional.Yup.Aku dulu pon pernah muda, childish dan tak pernah pikir panjang dan meluas, mengambil kira hal sekeliling.Tapi nowadays, apa sekali keputusan yang aku kene ambil dan accept, aku perlu consider semua benda.Selalu nya pasal kerja dan hal hubungan aku.Ada masa memang tak dapat lari dari emosional, tapi at least ber alasan uuntuk semua yang terjadi.Im proud to be myself hari ni, less dependence, pandai buat keputusan, dan lebih tenang.Itu kualiti diri aku yang semakin growing up sekarang.Seronok bila meningkat umur, aku tak faham kenapa ramai perempuan fobia dengan pertambahan bilangan lilin bila setiap hari lahir dia.


6.Aku ada approve fb seorang girlfren kepada kawan kerja abang aku.Aku approve pon sebab nak berkongsi information mengenai aktiviti abang di Pulapol.Tapi aku rasa nak muntah darah bila baca every single status updated dia di Fb.Aku kira, memang childish.Dia nak canang satu dunia yang boifren dia setia pada dia, very commited man, sangat loving sampai nak cerita dia ada passworb boifren dia, pagi-pagi dah check fb boifren dia dan nak bagitahu semua orang yang tiada 'benda mengarut' dalam account fb boifren dia.Dan actually banyak lagi, semua personal thing yang aku rasa dia patot simpan dalam kain sendiri, dia tak perlu nak updated kat Fb.Kalao nak sangat, buat own blog.Kalao orang nak menyampah pon, apa nak kisah.Its your own private area.Tapi, its ok lah.She's still young.Mind takkan boleh sama dengan semua level umur.Cuma, kalao ada masa, memang aku mahu share dengan dia bahawa bila kau bersama seseorang, berpada-padalah.Ada benda yang kita tak perlu terlalu nak cerita di Fb, mengaibkan diri sendiri dan pasangan terutama pride dia as lelaki.Itu yang kita kene jaga juga.Bab ni abang banyak nasihatkan aku.Bukan malu untuk declaire as pasangan bercinta, tapi cerita kamu berdua tak perlu semua nak announce pada dunia.Mungkin ada yang rasa sweet, tapi jangan lupa, mungkin lebih banyak yang memaki-peringatan untuk diri sendiri jugak.Sekian, terima kaseh.





Nov 1, 2011

365 hari.

Zahari Saari & Affni Rousli.365 days.

Esok, 2 hb November 2011 adalah hari ke 365 aku dan Incik Zahari bersama.Berkongsi hari-hari kami di sini, bergadoh, berselisih paham, tapi tak pernah ingin rasa jaoh dari diri masing-masing.Tak boleh, memang tak boleh.


Pertemuan kami yang pertama, pada 22hb September 2010 (again 22), dia menegur aku, meminta nombor telefon tapi hati aku freeze untuk sesiapa time tu sebab aku sedang menyelesaikan kisah cinta aku yang tak berbaloi untuk diteroskan.

Hinggalah 2hb November 2010, aku berjumpa dia kembali, dan time ni hati memang sudah terbuka untuk dia."Bagi peluang saya kenal awak dulu sebelom awak ambik keputusan nk resign dan tinggalkan Genting" Ayat dia, semasa dia call aku malam tu.Dan tak tahu, i change my mind dan alhamdullilah, rezeki aku memang di sini.Dan sehingga sekarang, kami bersama menjadi soulmate yang sangat akrab.

Takde apa nak cakap about the feeling.Setahon bukannya lama, tapi rasa sudah bertahon kenal dia.Dengan dia, aku boleh bercerita tanpa boundries, boleh menangis di bahu dia, boleh memelok dia akrab bila gembira, semua nya.I miss him, saat ni.Serius.

Semoga masa tidak mencemburui kita.Dan Tuhan, restui lah aku dan dia, kerana aku sudah tidak mahu mengenali sesiapa lagi.Dia sudah cukup terbaik untuk meng imam kan sembahyang aku nanti.



Abang, i love u.From sayang.


Oct 22, 2011

pain killer

Period pain.I cant stand with it.

Dan selalu nya Incik Zahari ada, beli kan air coklat or anything yang aku nak sebab time ni macam ngada-ngada lebih.Whatever.

Lepas balik kerja, aku sempat lagi gagah pergi Cotton On sebab tak tahan dengan sales 30% yang ada kat sana.Sekadar beli satu handbag besar kulit warna coklat.Saja beli beg besar, senang nak bring along notebook, purse, sketch book, pencilcase, makeup bag dan lain-lain ke mana saja.Hambek, semua boleh taruk.

Sampai bilik, mandi dan collapse.Tak tahan dengan sengal di bahagian pinggang yang sangat disturbed.Tidor.

9.52 malam, Incik Zahari tiba-tiba call.Terkejut, serius.Betapa kuat nya rasa kimia antara aku dan dia.Selalu dia ada bila aku sangat depressed di sini, sangat memerlukan suara dia as penawar, as pain killer, as inspiration.I just wish him happy birthday.Tak dapat nak berbual panjang sebab syiling dia dah habis.Jadilah, sebelom letak sempat give me goodnight kissing =)

Now, dah tak boleh nak tidor.Sebab yang aku perasan, bila dia call period pain aku dah jadi kurang.Sedikit rasa selesa.



Tuhan, permudah kan segala urusan kami.Doa sebelum beralih hari.Amin.

Oct 21, 2011

happy birthday.

1.Lately ni, ramai guest aku beri compliment.Bukan pasal service aku as a front liner, tapi pasal appearance aku.Tadi Indian guest dari Singapore cakap, u beautiful with light makeup.Dont put too much make up.Your natural beauty make u looked different than others.(Dialih bahasa kepada bahasa yang kurang nampak riak).Minggu lepas, guest dari Indinesia puji aku jugak masa aku check booking dia.Dia cakap muka aku very Asian.Sweet.Haha.Aku tak lah rasa cantik, tapi aku percaya, bila hati happy, tak juga mengganggu hati orang, dan rasional pada masalah yang datang kadang-kadang, mungkin buat aku looked great, lately.Luar dan dalam kene balance.(sila abaikan barisan kedua terakhir, yang rasa agak poyo.haha).




2.Sekarang ni banyak jugak muka baru, jadi aku as a senior memang tak boleh nak bagi muka sangat.Nanti lembab belajar macam kura-kura dan malas.Yang aku nampak sekarang, aku boleh sikit-sikit jadi tutor dah.Sudah pandai garang sikit pada budak-budak (a bit la.nak ajar kalao tak garang nanti kene pijak kepala), ajar dorang how to take notes dan guide dorang untuk teros approach guest with the courtesy dan prosedur yang aku dah ajar.Serius, seronok jugak kalao dapat jadi lecturer.Kongsi own experience dengan budak-budak, guide dorang dan share segala yang ada.Tapi untuk Hotel Front Office Operation boleh lah.Bidang lain, tak pandai dah.Haha.






3. Balik kerja, rehat di dalam bilik adalah satu masa yang aku paling suka even alone.Lepak dalam selimut, baca some blogs yang very inspired aku.Kemudian di tengah-tengah ter tidor.Haha.Aku sangat comfort dengan apa yang aku ada.Sekurang-kurangnya, bila balik kerja, aku dah tak payah pening kepala dengan kerja.100% hanya serabut di tempat kerja sahaja.Cukup lah waktu zaman belajar dulu, sudah hilang separuh masa aku.Anyway, kenangan as a studio-based student di UiTM dulu adalah satu ruang masa yang susah untuk diasingkan.Serius.






4.Esok birthday Incik Zahari.Takde buat apa.Hope dia dapat birthday message yang aku kirim melalui pos laju semalam.Memang aku tidak pasti dengan apa yang akan Tuhan akan bagi pada aku untuk esok-esok.Entah maseh mencintai lelaki yang sama atao tak.Entah maseh ada rindu untuk orang yang sama atao tak.Tapi untuk waktu sekarang, tiap senyum, tiap sakit, tiap tangis, tiap marah, tiap lelah, tiap payah, aku hanya mahu dia ada di sebelah.Sudah cukup.Happy birthday abang.Sudah kehabisan ayat, untuk barisan seterosnya.





5.No idea untuk menulis.Tak sabar nak tunggu 25hb.Last day kerja then bercuti panjang 6 hari.Habiskan masa yang ada bersama pamili di rumah.Rindu mereka.Serius.





Goodnight people.




Oct 19, 2011

The Power of Love

1.Sedang terbuai mendengar lagu-lagu indah di red fm.Late night love songs.The Power of Love, song by Celine Dion is now playing on the air.Malam ni rasa begitu panjang tapi tenang.


2.Maseh bebal memikirkan mama.She sleep alone at hospital.Takde disebelahnya bercerita, untuk menderaskan masa.I know mama, tak suka pada bau wad.Siapa yang suka.I just hope mama kuat, i know mama kuat.Always love her,eternity.


3.Baru habis buat birthday message untuk abang.No sketching.No cartoon.I just drop by this words on a palin white paper-Happy birthday abang. Regards, from your sayang.Simple but i think meaningful.So tomorrow, masa break time nak berlari sekejap ke pejabat pos.Hope will be there on 22nd Oct, his birthday.I like the number.22, same with me.Abang, i miss u so much.Tak tahu bagaimana mahu menulis di sini betapa ruang yang ada di sini terasa begitu kosong tanpa dia di sebelah.


4.Mus invite me to makan-makan steamboat lepas balik kerja esok.I think ok.Aku cakap bukan dating kan? Dia cakap, common Mia.U ingat i budak sekolah ke nak ajak dating?Im gentleman ok.Haha.Mungkin boleh pinjam opinion dia untuk survey jam tangan untuk abang.Kan?


5.Errr.i just receive a call dari orang di Johor sana.Kuat hati rasa abang akan call tadi, then he is there.Dapat platun 22, he said.Again 22.Hik.


6.Okey, aku dah boleh tidor.Thanks god, kerana mendengar bisik hati kecil aku petang tadi, yang sangat merindui appearance dia.


Good night people.


Oct 16, 2011

Karipap panas.

Now, blogging at OldTown White Coffee, sorang-sorang.Just order Curry Puff Basket.Mahal nak mampos, 2 ketol karipap RM5.90.But taste very nice.Then douge very crispy, sebijik macam karipap pusing mama.Air tak mahu beli lah sebab petang tadi baru minum hot beverages from Coffee Bean, again.Haha.

Hari ni kerja, sangat sucks.Working as Front Liner, hujung minggu adalah hari-hari yang paling aku tak suka sebab congested, chaos, dan triple pressured.Thats why right now, after working 9 hours, aku nak bersendirian.Ingat nak duduk dalam bilik, tapi housemate aku macam gampang.Dua-dua housemate.Orang tak educated, begitu lah.Sorry to say lah.Aku balik kerja, nak get privacy, nak duduk dalam keadaan tenang, tapi dorang boleh bukak tv kuat-kuat, tak peduli orang dalam bilik tu tengah tidor ke, tengah sembahyang ke, tengah bla bla dan bla ....then kalao bergayut, boleh cakap dengan suara kuat-kuat, nak tunjuk dia hot ada orang call everytime.No manners.Serius.

Sudah nya, aku ke sini.Makan karipap panas dalam kedinginan kabos, berlatarbelakangkan lagu Camelia ft. Innuendo.Akhirnya.This is my favorite song with Zabrina, since school time.Heh.

Last 2 night dapat chill out dengan Zabrina dan seorang lagi kawan baik kami, Ina.Lepak makan asam laksa dengan dorang kat Oldtown ni sambil ber gosip about own stories.Best! Heh.


Tak tao nak tulis apa lagi.



Bye.

Oct 13, 2011

Jiwa & Lara


Malam ni tak ke mana.After balik kerja pukul 6 petang tadi, aku singgah McD.Tak rasa nak makan nasi hari ni.So take away set double cheese burger.Orang bujang, senang je.Heh.this my dinner meal for today.


Balik mandi dan menunggu untuk Maghrib.Sempat recite Yassin untuk kesejahteraan bersama.Berdoa, semoga happiness is mine, always.Juga berdoa untuk keseihatan mama, abah, dan semua yang terdekat.


Then, study sekejap untuk Internal Quality Audit(IQA) untuk Front Office Department.Tak buat apa pon.Tapi kemaskini nota yang ada ke dalam buku nota yang incik Zahari beli kat Giant Batu Caves, masa shopping barang-barang dia last month.


Then i got a call from Mus.Mus deliver cookies from Coffee Bean.Haiya.My feveret.Masa pms makan cookies, i tell u, heaven.Thanks Mus.Hope that u just be happy with your management sebab ada sedikit rasa unsettled.Aku dan Mus, begini lah.Lebih senang begini. Be friend, just sharing the story.Sebab hal hati mana mungkin boleh dibelah dua.Aku tak ber kudrat.



Then, mus back to work.Singgah jengok aku sementara dia tapao makanan di luar.Aku sembahyang Ishak (lambat-lambat nanti teros tertidor). then layan cerita Jiwa & Lara di tv3.Ternangis pulak.Maybe so lonely di bilik, then zon pms already there.Air mata memang easy je nak jengah keluar.Haha.


Habis cerita, layan Red fm.Nak memanjakan mata.lagu-lagu kat Red fm malam ni tak se nice semalam.So aku plays mp3.The first song yang aku dengar.Semalam Yang Hangat-Wings.Teringat abang.ini lagu yang dia selalu pasang dalam kereta.Dan, after that, tak sangka, tengah chorus lagu abang call dari Johor.Dah dekat 5 hari kot dia tak call.Serius, rasa macam zaman bercinta sekolah-sekolah dulu.Rasa sedih bila syiling abang nak habis.Hurm, Disember.Lambat nya masa berlalu.




....




Dah.Tak mahu tulis lagi.Good night.

Oct 12, 2011

Gloomy day, pulak.

Feels rasa gloomy malam ni tadi.Apa aku buat, tao?

1.Lepak Coffee Bean.Layan musik slow Red fm.Yang aku perasan, semua Late Night Love Songs yang Red fm putarkan setiap malam, semua lagu tu ada dalam list mp3 aku.Hik.

2.Incik Mus, as usual, sediakan hot beverage untuk aku.Tak tahu lah flavor apa sebab setiap hari bertukar-tukar.Then, mesti ada cookies.Coffee flavor with hazel nut, kot.I like that.Thanks to him.Dia cakap, dia sediakan with penoh rasa kaseh sayang.Haduh, berat.hik.

3.Balik kemas bilik.Therapeutic.Bila rasa tengah tak betul, mood kemas bilik mula lah live.Haha.

4.Sketching.Yeah, sambil layan Red fm, sketch karton aku dalam sketching book aku.Then make a small envelope using magazine paper untuk letak the sketches inside.Back to school, oh yeahhh.Dah lama tak buat camni.Sketches yang ni aku nak bagi Incik Mus esok sebab every day, almost everyday dia bagi aku beverages dan cookies.segan ah pulak even dia cakap tak ayah reply anything.Ini bukan kawasan perumahan jiran tetangga nak balas membalas, he said.tak boleh-tak boleh.i have to.

5.Last sekali, blogging.Di sini.Aku menanti panggilan dari sweetheart zahari.But maybe dia bz, no time untuk ke public phone.Its ok.Ingat pesan abang, jaga diri.Jaoh di mata, dekat di hati.I miss u, banyak.


6.Good night everyone.

Oct 10, 2011

yeah, im happy.

Hey, rasa cam kat Korea.Dalam bilik still wearing cardigen dan stokin sebab sejuk hingga ke tulang sum-sum.Heh.Then masak megi kari nak hangatkan suasana.Cerita korean without babak masak megi, memang lah tak sah.Heh.


Pernah dengar tak makna chemistry? Yang aku boleh kaitkan tarikan antara 2 person atao lebih jika ada pertalian hati sesama mereka.Seperti petang tadi.Aku download lagu ni.The Calling-Wherever U Will Go.Lagu ni really bring aku ke zaman UiTM dulu, zaman studi tapi main-main.Lebih suka huhah huhah dengan kawan-kawan lelaki di luar.And one of the best friend di UiTM dulu adalah Al Aiman, jejaka berbulu mata panjang.After dengar lagu tu, tak tipu lah, tak lama lepas tu i got a msg from Al Aiman yang dah lama tak msg aku.Aku rindu kau, bila nak jumpa? Sms Al Aiman.See, even masing-masing antara kami already has own life now, dah lama tak open table mengutuk orang kaw-kaw, tapi the chemistry between us still there.teros aku call dan gayut dekat 30 minit.Cerita macam-macam.Happy dapat dengar perkembangan kawan-kawan yang dah lama tak jumpa.Al Aiman suggest ramai-ramai bercuti ke Bandung next year.InsyaAllah.



Petang tadi jugak call mama dan abah.Mama will continue her chimo as usual.Its ok lah.Aku hari-hari doa semoga abah dan mama just get good healthy, happy dan tak risao apa-apa.Dah jenoh bersusah payah dulu, now its time untuk duduk rumah berehat, petang-petang siram pokok bunga takpon main with anak Along yang dah pandai bercakap tu.Hurm, really rindu udara di rumah.Home sweet home.Love your pamilik k.



Sejak akhir-akhir ni, spirit nak pergi kerja tu sangat tinggi.Kadang-kadang cam excited gila nak pergi kerja.Aku rasa its more sebab familyhood yang ada di tempat kerja.Seorang get problem, then the whole department turun padang settle the problem.Serius, sayang sungguh aku pada teamwork yang aku ada sekarang.Bila rasa happy nak pergi kerja, segala jenis pressure mungkin boleh ditapis dengan penoh energetik.Susah aku nak jumpa this kind of feel.Sebab 6 bulan aku praktikal dulu, the working environment is totally different.Maksud aku familyhood yang ada.Datang kerja, buat kerja sampai lebam then teros balik.No connection each others.Hurm.Hope that current working environment will remain its spirit.




Untuk Incik Zahari yang jaoh di mata, sudah tak tahu bagaimana mahu cakap betapa rindu nya pada dia.Its been a longest winter without him.Kadang-kadang, bila ada masa time kerja tu, fikiran tak lari dari fikir dia dan masa-masa yang aku dah lalui dengan dia.Yang aku perasan, dah seminggu aku tak dengar orang panggil aku tenggiling.Haha.He called me tenggiling sebab aku pantang diusik sebab too sensitive.Haha.Semoga semua nya ok di Selatan sana.



So far, rasa nya takde apa nak di all out kan.Semua nya baik-baik sahaja.Pray for my happiness, please.



Thank u for being here, with me.Take care people!

Oct 2, 2011

Kalao kau mengasihi, nescaya kau juga akan dikasihi.




Im just wake up dari tidor.Tak tahu nak buat apa.Selalu kalao bangon tidor, mesti cari abang, msg him to ask him out, pergi makan, pergi library baca suratkhabar (like yesterday).Hurm.



Abang bertolak around pukul 7.30 pagi tadi.Sempat pergi breakfast dengan dia kat mamak dan hantar dia pergi.Kawan-kawan dia yang lain semua datang alone, tapi abang berhantar.Haha.Nampak cam manja pulak.But abang tak kisah.Dia nak aku hantar dia.




Im look like Juri Akademi Alquran kan, sayang? Haha.





Oh, ya.Aku dah letak kad dalam luggage dia.Hik.Hope that dia senyum masa kemas baju kat sana nanti.




Lepas abang pergi, aku merekabentuk bilik.Kemas kabinet, minima kan barang yang ada kat bilik, then laundry baju-baju aku dan abang termasok blanket dia semua, then buat wiyering sikit.Pandai wo aku.Haha.But tak sempat lagi nak cuci gamabr aku dan abang, nak put our photo dalam plain white frame yang aku sempat beli dengan Zabrina di IKEA hari tu.Hey, kenapa mood a bit romantic lately?



Haha.




Im so happy right now even abang is not around me, beside me.Semalam dia banyak sembang about my pamili.Abang cakap, one day dia nak datang rumah lagi and get to know the whole members.Nak makan-makan with pamili.Hurm, a good starting.Its ok, aku pon taknak rushing tentang ni semua.perlukan masa.Tapi aku suka ayat abang masa aku tanya his feeling towards me last night.




Kalao kau mengasihi, nescaya kau jugak akan dikasihi.Jadi macam tu jugak abang dengan sayang.Ayat abang, then aku menangis macam budak kecik.





.................................I miss him.



Sep 30, 2011

love



He's not around.Patotlah rasa teh o panas ni tawar.Zahari Saari.


Sep 28, 2011

Love

1.Keseronokan dalam erti kata sebenar adalah apabila orang disekeliling kita seronok, then you will feel the true happiness.Aku rasa kata-kata ni betoi.Lately ni, mama nampak kurang energetik, tak bermaya sangat like before.Cuma semangat dia sahaja buat dia sedikit kuat, tapi tak langsung melegakan aku.Im afraid, again.Cuti ni aku tak rasa senang hati, sebab mama nampak tak happy, with her condition.Duduk seorang malam-malam begini, sebenarnya aku mengambil ruang untuk mencekalkan hati aku, berdoa semoga masa nya belom sampai.Beri peluang kepada mama melihat kami lagi.Tadi aku dengar talks pasal produk untuk membantu mengurangkan sel jahat kanser.I shud try, takpelah, duit aku maseh boleh cari.Semoga Tuhan dapat membantu, lagi sekali.Doakan mama, thanks.



2.Baru lepas having conversation dengan Incik Zahari di telefon.I miss him so much.Aku hanya ada satu hari untuk spend masa dengan dia, before he will gone for 2 months.Ini masa yang terbaik untuk aku dan dia having our own space.Tak berjumpa, tak bersms, tak call each others within 2 months, hope that this void space akan konkrit kan lagi batu-bata hubungan dan perasaan kami each others.Aku jugak mahu ambil ruang ni, untuk improve all the wrong thing that i have done to him, banyak emosional, terlalu ikotkan amarah walhal benda tu just nothing.Then communication, selalu nya failed tambah bila emosi dah lead the situation.Yup, perlu improve sepanjang kami buat haluan sendiri 2 bulan ni.Haih, ill be missing him.Balik kerja takde sape nak tanya aku dah mandi ke tak.Hurm.



3.Sekarang ni tengah enjoy membaca buku, alone di reading area abah kat dapur.Rasa tenang.Yeah, bila kepala rasa unsettled, take time untuk membaca for a while.Then u will be fine, trust me.Bila membaca, mata melihat warna-warna indah, otak juga menerima banyak input yang positive, then, kau akan rasa kesan positif nya juga.Yang boleh melawan rasa gusar, sekaligus boleh create mood yang bagos.Cuba lah.Aku tak ambil dari buku, i just experienced 5 minutes before.



4.Hari ni jugak aku merasa lega.Aku mendapat green light daripada mama, abah and the whole pamili mengenai kehadiran abang dalam hidop aku.Status abang as a single father, bukan senang untuk diterima speseli abah.Abah still konservatif.Tapi tadi, masa minum petang dengan opah, mak nyah dan maksu di rumah opah, mama story, abah dan mama sudah berbincang tentang aku dan abang.Mama cakap abah tak kisah dengan siapa aku berkawan, yang penting abah mahu lihat aku built up diri aku dulu then baru settle down dengan sesiapa pon.Alhamdullillah.Opah jugak antara orang yang gembira dengar this news.Hari tu pon aku tak sempat jumpa kan abang with other pamili members.Abang hanya sempat jumpa mama dan adik.Sampai rumah dah senja.I dont know, dengan abang aku memang betul-betul ter bukak hati nak membina masjid, dan yakin dia the person yang boleh menjaga aku dengan baik, tapi itulah.Jodoh semua di tangan Tuhan.Sebagai hamba, aku hanya boleh menadah tangan mohon dipermudahkan semua.Haih, tak boleh imagine akan jadi mama for his kids, kalao ada jodoh.Haha.



5.Jumaat akan mula bekerja semula after 8 hari bercuti.Hurm, tak sabar juga mahu back to my work.Dah lemau dah ni duduk rumah lama sangat.Haha.




Goodnight everyone.Got to go.

Sep 23, 2011

Jumaat, kau begitu awesome.

Semalam, rasa gembira.Juga hari ni.Sebab dapat spend masa dengan very important person dalam hidop aku, selama ni.




Semalam aku turun KL, untuk menghabiskan satu hari yang ada bersama Zabrina Ezura.At first, kami plan nak ke Melaka, tapi aku rasa one day, not enough time untuk pergi ber holiday. So, kami change to Plan B. Hang out di Kuala Lumpur sahaja.Not bad, i tell u.First thing yang kami buat adalah menyudah kan kisah cinta Zabrina.Itu biar aku dan dia sahaja lah yang tahu, mungkin pada mula nya idealistik, tapi berjaya di accomplished kan.Fun!




Then, pergi lunch di Pakli Kopitiam Seksyen 7 Shah Alam yang begitu nostalgia buat aku dan Zabrina. masa di uiTm dulu, ini place tempat kami melepas bebanan di kepala sambil cuci mata melihat jejaka-jejaka biasa yang datang dengan gadis-gadis yang bajet hot.Haha.Kami ber chit chat sambil makan asam laksa, fries, dan roti bakar.Best ok makan banyak-banyak sambil ber cerita macam-macam yang we have been go thru sejak dah tak jumpa 2 3 bulan ni akibat sibok dengan kerja.




Then, pergi The Curve untuk menonton wayang.Tengok Johny English.Kesian Incik Zahari saya.Mahu tengok cerita ni bersama aku, tapi at last aku tengok dengan Zabrina.Hik.Not bad cerita ni, kelakar jugak.Gelak sambil makan pop corn tak henti-henti, therapeutic.




Then pergi IKEA, berangan membeli-belah home items untuk masa depan bersama pamili kecil masing-masing.Alah, semua orang camtu kan bila masuk sahaja ke IKEA.Hikhik.Teruja.Aku just sempat pick up frame gambar white color yang simple, nak put my lovely picture dengan abang.Love it.Dalam kepala dah plan, bulan Disember nanti nak datang sini lagi shopping barang bilik.Hee.




Then pergi lepak di MPH.Tujuan nya nak cari one sweet card untuk Incik Zahari yang will gone for 2 months, sebab ada training di Pulapol 2hb Oktober ni until 2hb Disember.(rasa 2 tahon lama nya nanti, confirm). Ill be missin him, i know.So, before dia pergi, aku mahu letak that card dalam luggage dia, so bila dia sampai sana nanti, hope that bila dia bukak beg dan nak kemas baju, dia akan suprise with the lovely card, dan akan tersenyum sorang-sorang baca the message inside.Actually, its been a long time hati aku beku, less of sense of romance begini.Tapi sekarang, the feeling come again =)






After that, just pergi makan roti pita kaya dan soya cincao di side walk kiosk di The Curve.Again, continue our chit chat.Bla bla bla and bla.




Malam, we just lepak di bilik Zabrina di rumah nya di Setiawangsa.Inilah port lepak aku dari sekolah dulu.Haih, harap abah Zabrina tak jemu tengok muka aku ni.Hik.Sempat menonton bersama movie Something Borrowed, a Luke Geenfield film dengan Zabrina.Cerita mengenai 2 kawan baik yang berkongsi satu teman lelaki.Its all about the friendship dan love lah, sedih jugak.Lepas tengok cerita tu menangis dengan Zabrina sebab we flash back, our first love story yang tak jadi, love story yang bermula as a good friend.Itulah bedtime story sebelom sorang terlelap atas katil, sorang tertidor atas tilam on the floor.Heh.






Dan tadi, abang menanti aku dengan penoh sabar untuk pulang ke hometown.Dia cancel attending taklimat dia ke Pulapol esok semata-mata nak hantar aku balik.






Seperti biasa, the part yang paling indah adalah having sweet time with him di dalam kereta sepanjang perjalanan.Aku tidor di bahu dia, sambil layan lagu-lagu lama Search.Sometime kacao dia driving, hik, then tidor balik.




Tadi sempat having capati dengan abang di Temoh.Dia paling suka capati colek kari daging kambing.Yes, my favorite as well.Makan makan then he send me home.Its a good beginning for our relationship, i think.Aku begitu takot sebenar nya mahu put any hope for our future (past is very haunted me).Tapi, untuk masa ni, he is the one yang aku rasa sudah konkrit di dalam hati.just let the flow.






Ikan di laot, asam di darat.Dalam belanga bertemu juga, kalao sudah jodoh.












Good night, for all my sweethearts, out there.
Semoga hari-hari indah ni, will be continuosly.InsyaAllah.



Sep 18, 2011

mama + abah

Balik kerja, call mama.Tak sedap hati dari semalam.Mama cakap perot die sedikit mengeras, she shud take her kimotheraphy again, kata doktor.Memang lah, mana boleh stop.Itu lah cancer, runsing kalao hendak dipikirkan.






Aku cuma risao sebab aku takde di rumah, risao sebab takde siapa nak jaga mama kat wad semasa dia kimo nanti sebab bila cecair tu dah mula masok dalam badan, mama akan lemah selemah-lemah nya, satu badan.Time tu aku kene ada di sebelah mama, bagi mama minum, sometime dia rasa nak makan something yang different, so kene pergi turun bawah beli, kalao mama nak buang air kecil or besar, aku kene assist dia jugak.Lebih senang kalao buat sendiri dari harap nurse di sekeliling.Kaseh sayang dan ikhlas nya nya tak sama melayan emak sendiri.




Itu belom kira one week after mama kimo.Segala hal rumah, mama memang tak boleh nak buat. Her condition still bad.Tak tahu nak harap siapa.Then, tambah pulak dengan abah yang bukan sehat sangat, cerewet nya bila cakap pasal makan.Tak boleh orang lain masak kecuali aku dan mama.Hurm.






Yelah, bila kita dah tua ni, masalah yang ada bukan macam budak-budak dulu.Complicated.No choice, selain lalui nya dengan kuat.





I hope that Tuhan maseh sayang kan aku, tidak ditarik kaseh sayang mama dan abah, yang selalu inspired aku, bila celik sahaja mata.
























I miss them.Espeseli nasi goreng mama setiap bangon pagi.